Return to site

Mindfulness enligt mig

· Mindfulnessträning,Personlig utveckling

Vad är mindfulness?

Vill du fördjupa dig inom begreppet och lära dig mer finns det mängder av bra böcker att läsa och ju mer man läser och ju mer man lär sig, upplever jag, desto fler dimensioner tillkommer. Men det här inlägget kommer inte handla om ren fakta om mindfulness, det du kan läsa på Wikipedia, det här inlägget kommer att handla om min egen erfarenhet av att öva mig i mindfulness och vad det har gett mig. Välkommen att läsa mer.

I början

Till en början lärde mig mindfulnessträningen mig att jag hade en kropp, inte bara ett huvud med tankar. Jag fick tack vare min mindfulnessträning hjälp med att uppleva mig själv, mina tankar och mina känslor även genom min kropp, mina fysiska förnimmelser. De där signalerna som jag så länge hade stängt av.

Till en början var det mycket tårar, förmodligen en spontan reaktion från kroppen när den äntligen fick slappna av, när jag erkände för mig själv att jag behövde lyssna på kroppen. Jag kan inte påstå att jag på något sätt egentligen upplevde det lätt att göra övningarna, jag tyckte det var svårt att finna en kontext på egen hand - jag läste på i böcker och gjorde övningar på egen hand utan handledning. Men bit för bit gick det lättare.

Men vänta nu ett litet tag, du kanske även vill veta vad mindfulnessträning innebär? Träning i mindfulness utgår egentligen från meditationer i olika formen, ja - meditationer. Ett exempel på mindfulnessmeditation är kroppskanning som är en central del i mindfulnessträningen (sök på Youtube så hittar du massor av olika varianter) - det främsta syftet med den övningen är som jag skrev ovan att lära känna och observera sin kropp, att faktiskt bli medveten om kroppen och acceptera hur den reagerar och påverkas av olika saker. Till meditationerna -(det finns givetvis flertalet andra också) tillkommer sen vardagsövningar som man övar sig i; att försöka vara närvarande och medveten när du gör olika saker såsom att duscha eller diska. En sak i taget.

Det går inte enbart att läsa sig till vad mindfulnessträning innebär utan man måste prova själv. Det är först då som du kan uppleva för dig själv vad du tycker att det innebär för dig. Men ovan var en kort beskrivning av de praktiska delarna i mindfulnessträning.

Nu

Ju längre tid jag övar mig i mindfulness desto mer vill jag öva, låter det konstigt? Jag märker av de positiva delarna övningen ger mig i min vardag, och dessa vill jag inte vara utan utan snarare utveckla, lära mig mer av. Låt mig försöka förklara närmare......

Mindfulnessträning ökar din medvetenhet om dina tankar, dina känslor och hur dessa påverkar din kropp och tvärtom. Jag skulle vilja säga att det öppnar upp din medvetenhet till livet omkring dig. Ditt agerande och dina reaktioner. Till allt som finns runtomkring dig och även det som pågår inom dig. Det är på något sätt som en eye-opener, ett medvetande som sätts igång, och har du väl öppnat upp dörren går det inte att gå tillbaka till omedvetenhet. Övningen lär dig att acceptera verkligheten såsom den är men en intention av vänlighet mot dig själv och din omgivning.

Jag utvecklas givetvis hela tiden och gör framsteg efter framsteg i min egna personliga utveckling som aldrig kommer att ta slut. Men där jag befinner mig just nu i livet så är jag tacksam för mindfulnessträningen som just nu hjälper mig med att;

  • vara medveten om mina tankar som kommer och går
  • vara medveten om de där tankarna som inte är helt sunda för mig och hur de påverkar min kropp i form av spänningar samt min sinnesstämning
  • finna lugn i mig själv och ha verktyg att finna lugnet snabbare vid behov
  • lokalisera känslan bakom vissa tankar, ibland kan detta hjälpa när huvudet går i spinn att faktiskt snarare hantera känslan som ligger bakom tankarna
  • vara mer närvarande i allt vackert runtomkring mig, se det lilla
  • vara mer närvarande i sociala situationer
  • vara mer i nuet
  • vara vänlig mot mig själv, att älska mig själv
  • jag är även helt övertygad om att min mindfulnessträning har hjälpt min hjärna att återhämta sig efter utmattningssyndrom när det gäller fokusering och koncentrationsförmåga
Jag kan förmodligen göra listan ännu längre, men tanken är bara att ge dig en liten försmak om vad man kan arbeta med och lära sig genom att börja träna mindfulness.

Hur gör man då? Jag provade på att låna böcker och testa själv hemma men kände att det var först när jag fick hjälp av en lärare som jag fick ett ordentligt hum om vad det var och hur jag skulle göra. Alla är olika.

Funderar du på om detta kan vara något för dig (jag skulle vilja säga att mindfulnessträning är något för alla, nästan) hör gärna av dig till mig på kontakt@halsainuet.se. Påpassligt nog startar jag även en ny kurs inom mindfulness den 10 oktober på STC Rollsbo i Kungälv. Är du intresserad av den kan du anmäla dig på deras hemsida.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK