Return to site

Varför mindfulness?

· Mindfulnessträning

"Vad är det där mindfulness och varför ska det vara bra för mig?"
"Jag har hört talas om det där, det verkar vara nåt bra, men fattar inte vad det är meningen att man ska göra?"

"Jag är skeptisk, det verkar lite hokus pokus enligt mig."

"Det är så mycket snack om det där just nu, en hype, inget jag vill bry mig om."

Som inför allt har vi även åsikter om mindfulness, oavsett om vi har provat någon gång eller inte.

Har du någon gång haft möjlighet att prova och varit öppen för att testa och lyssna mer om vad mindfulness är, samt vad det kan göra för dig, så tycker du kanske att det kan vara nåt för dig.

Har du aldrig tagit dig möjligheten att prova eller att lyssna och lära dig mer om mindfulness så har du kanske åsikten att det inte är nåt för dig.

Oavsett så är det ok, så är det ju med allt. Vissa av oss är öppna för nya saker, vissa av oss är skeptiska inför saker vi inte förstår oss på. Det är ok.

Mindfulness är ingen lösning på allt, men jag har sett vad mindfulness kan påverka personer i deras dagliga liv till det bättre. Jag har själv upplevt många positiva förändringar sen jag började praktisera mindfulness och vill gärna dela med mig av dessa, som du säkert märkt.

I det här inlägget tänkte jag försöka måla vidare på bilden av vad mindfulness innebär för mig, för att ge dig ytterligare nyanser. Vill du ha en bredare grund så läs även mer i tidigare blogginlägg:

Hur var det för mig i början

Mindfulness enligt mig

Mindfulness vad är det? Mindfulnesskurser i Kungälv nära Göteborg

För ett tag sen var jag med i en intervju, där temat var hur jag upplevde mindfulness, du kan läsa hela intervjun här, nedan är delar från den.

Vilka är enligt dig vanliga missuppfattningar som folk kan ha om mindfulness i stort?

Jag tror att många tycker att det är en fluga att ”nu ska vi vara lite mindfulla”. Kan också ha att göra med att i och med att alla känner sig så stressade i sin vardag så kommer detta in och gör dem ännu mer stressade, det är ytterligare en sak som de borde göra, likadant som att man borde träna fysiskt.

Tror även att en del tror att det bara handlar om att äta ett russin – (en övning man gärna har med på en kurs för att få fram hur du kan göra för att vara mer medveten och närvarande). Eller att man bara ska andas en stund. En del tror nog även att det handlar om att allt ska vara bra hela tiden att man ska försöka uppnå ett stadie av ”bliss” hela tiden. Det är tvärtom, det handlar om att vara medveten om verkligheten såsom den är både i ups and downs.

Berätta lite om de positiva effekterna? Först och främst vilka de vanligtvis är?

De första effekterna som personer som påbörjar en kurs upplever är oftast att de känner ett ökat lugn, mer närvaro, ökad koncentrationsförmåga, mer glädje. De upplever även en minskad stressnivå och en känsla av att ha mer ”kontroll” på sitt liv. En ökad medvetenhet kring sina tankar och hur de påverkar dem i olika situationer.

”Jag har lärt mig lyssna på mig själv och agera utifrån det.”

Det är ju fantastiskt bra! Vill du berätta om en eller flera upplevelser när du har haft nytta av just det?

Det är ett jättefint citat som kommer från en av mina deltagare på en av mina kurser. Men jag kan även själv relatera till det. Genom att vara stilla med dig själv, att lära dig att bara vara och ta in det som är inom dig och runtomkring dig, tankar och känslor så lär du dig även att lyssna på din inre röst. Du lär dig att lyssna på dig själv. Hur? Jo, genom att lära dig att tyda din kropps signaler och känna av dessa kan du även känna av din kropps signaler om du agerar på något sätt som går emot dina egna övertygelser. Genom att bli medveten om detta har du ett val och en möjlighet att agera annorlunda.

På vilka olika sätt och situationer ”använder” du mindfulness under en dag eller vecka?

Jag tänker inte att ”nu använder jag mig av mindfulness en stund” det fungerar inte på det sättet. Det blir du, mindfulness blir en del av dig. Det öppnar upp ditt medvetande och när du gör det går det inte att stänga medvetandet och gå tillbaka igen. Du blir medveten om det vackra omkring dig, om små saker, om att gräset är grönt, du blir medveten om hur dina tankar springer iväg och hur det påverkar dig i olika situationer, du blir medveten om hur du spänner dig i vissa situationer, du blir medveten om hur en känsla kan springa iväg med dina tankar och tvärtom. Du är mer närvarande i det du gör och blir medveten om när du inte är det. Du lyssnar mer medvetet och är även medveten om hur din kropp agerar medan du lyssnar.

 

Jag kan givetvis aktivt tänka att ”nu ska jag vara närvarande” eller nu ska jag fokusera på mitt andetag eller det jag gör just nu, för att öva mig. Självklart. Men det är övningen som ger färdighet. Övningarna man gör färgar av sig på vardagen det är ju det som är det fina i det hela. Vinsten.

Hoppas du uppskattade delarna av intervjun. Vill du ha ytterligare information så har du även en film här där jag berättar om vad mindfulness är, hur man göra, vad det kan göra för dig samt vad det innebär för mig. Klicka på bilden nedan för att komma till filmen.

MISSA INTE

Nästa kursstart i mindfulness 5 september. Vill du vara med? Du har all information du behöver här. 

Är du intresserad men vill ha ännu mer information innan du bestämmer dig? Då är du välkommen på en "prova-på-kväll", onsdagen den 29 augusti, Här har du all information.

Samtliga kurser hålls för närvarande i Kungälv i närheten av Göteborg, bara 3 minuter från motorvägen. Är du intresserad av att gå en kurs bara du och du kanske vill ha mer individuell vägledning har jag just nu rabatterat pris på dessa tillfällen, läs mer här. Då kan vi ses IRL på plats i Kungälv alternativt via videolänk oavsett var du befinner dig i landet. Bra va!

Hör gärna av dig om du vill veta mer om ovanstående kurser eller vad jag har skrivit, jag nås alltid på kontakt@halsainuet.se.

 

kram

Rebecca

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK