Return to site

Dina förväntningar inför jul

· Personlig utveckling,Insikter

I mitt förra inlägg (du kan läsa det här) påbörjade vi arbetet med att faktiskt själva kunna påverka hur vi vill att vår december och julledighet ska bli. Här kommer fortsättningen. Ta till dig det du tycker känns bra för dig. Ta med dig vad som känns rätt för dig. Alla är olika och det jag skriver om är de insikter jag kommit fram till utifrån mig och där jag är just nu. Men jag hoppas att de kan hjälpa dig att reflektera över vad som är viktigt för dig.

Tänk om du redan nu skulle kunna påverka din upplevelse inför och under juletiden. Tänk om din inställning och dina förberedelser faktiskt skulle kunna påverka och leda till att du får en lugn och mysig jul. Tänk om du genom att ta dig tid att reflektera redan nu skulle kunna minska din upplevda stress inför och under julen. Känns det bra?

Jag utger mig inte för att ha någon universallösning på julstressen, men under tre blogginlägg (det här är nummer två) framöver hoppas jag på att kunna ge dig några små hjälpmedel (om du väljer att använda dig av dem) för att du ska kunna uppleva ett ökat lugn under december månad. Ta till dig det du tycker känns bra för dig. Skriv gärna till mig i januari om du tyckte att något av de tipsen jag skriver om nedan fungerade för dig. Det hade varit jätteroligt att få läsa om.

Förväntningar

Mycket inför jul handlar om förväntningar. Förväntningar du har, omgivningen har, familjen har, de du firar jul med har. Förväntningar tycker jag ska vara nåt kul, den där sprudlande känslan man har i kroppen inför att något roligt ska hända. När man var barn och bara lääääängtade efter julafton och när julafton kom så bara lääääängtade man efter att få öppna julklapparna. Tyvärr är det ofta så att förväntningar när man är vuxen snarare riskerar att blir ett gissel. En massa krav och måsten. Tänk om du skulle kunna bryta det mönstret? Hur skulle det kännas?

Ta en stund för dig själv och tänk efter vilka förväntningar du har, både på dig själv och på andra. Skriv gärna ner dem. Jobba sen på samma sätt som med din to-do-lista som jag skrev om i förra inlägget (läs det här), Var realistisk. Har du de förväntningarna du har på dig själv och på omgivningen för att de är viktiga för dig? Eller är de grundade i tankar om att det måste vara på ett speciellt sätt?

Här är det viktigt att du utgår ifrån dig, vad som är viktigt för dig.

Är det så att det visar sig att vissa saker på din lista över förväntningar grundar sig i vad andra tycker och tänker och egentligen inte alls utifrån vad du tycker är viktigt? Kanske du skulle kunna ta bort dessa förväntningar och allt vad de medför i måsten och att göra från din lista?

Är det så att du har en massa förväntningar på andra i din omgivning, förväntar dig saker som de ska göra? Återigen; är dessa önskemål från din sida grundat sig i vad som är viktigt för dig? Har du förmedlat dina förväntningar klart och tydligt för din omgivning eller tror du bara att omgivningen ska veta vad du förväntar dig?

Är det något som är viktigt för dig som du förväntar dig att någon annan ska göra för dig är det oerhört viktigt att du förmedlar det till personen eller personerna i fråga. Risken annars är att man blir besviken och irriterad. Hela det här stycket handlar ju om att du ska vara så snäll mot dig själv som du någonsin kan. Omgivningen har ingen skyldighet att uppfylla dina förväntningar, men förhoppningsvis gör de det bästa de kan utifrån var de är just nu, bara de får reda på det som verkligen är viktigt för dig.

Prata med din omgivning, dina barn och din familj. Vilka förväntningar har de? Lika lite som de kan veta vad du vill, lika lite kan du veta vad de vill. Felet vi ofta gör är att vi går runt och tror oss veta vilka förväntningar de i min omgivning har utan att vi faktiskt har frågat dem. Här har jag åkt på nitar många gånger. Detta leder ofta till en stor inre stress, att uppfylla förväntningar man tror att andra har. Så, prata med din omgivning. Vad är viktigt för dem? Bemöt det sen med att vara noga med att berätta hur du känner om situationen i fråga. Har ni inte samma förväntningar så är det viktigt att vara medvetna om detta. Hur kan ni mötas i det hela?

Kanske är det så att vissa saker faktiskt går att påverka. Genom att du uttrycker vad du känner och vill. Går det att ändra på en situation som du varje år känner att du inte egentligen står för men genomför ändå? Vad kan du påverka?

Nu har du förhoppningsvis kommit fram till

- vad du tycker är viktigt

- vad andra har för förväntningar

- vad kan du påverka?

Kvar blir de där sakerna som vi kanske inte väljer själv. Som vi inte kan påverka utan det bara är så. Då blir nästa steg att arbeta på att acceptera att det är som det är. Du har gjort det du kan. Nu får du acceptera att verkligheten är som den är. Acceptans är något man får jobba med. Men ju mer och mer man jobbar på att acceptera verkligheten desto lättare blir det. Det betyder inte att man måste gilla situationen, men man accepterar att det är som det är. Kan du arbeta med acceptans så blir friktionen gentemot verkligheten mindre. Den upplevda stressen blir mindre.

Att dela är omtanke

Det här kan vara just vad någon av dina vänner behöver läsa idag. Att dela är omtanke! Du delar enkelt texten med hjälp av sociala medier-knapparna längre ner på sidan.