Return to site

Ta hand om dig i december

· Personlig utveckling,Insikter

Jag har i två tidigare blogginlägg skrivit om hur du kan påverka din december och din jultid till det bättre och minska din upplevda stress (läs tidigare inlägg nr ett här, och nummer två här). Här kommer tredje och sista inlägget i min lilla serie.

 

Du har gjort det du kan rent praktiskt om du har arbetat utifrån mina tidigare inlägg. Nu handlar det sista inlägget om dig. *DIG*

 

Jag vill återigen varmt påpeka att jag utger mig inte för att ha någon universallösning på julstressen, men jag på att kunna ge dig några små hjälpmedel (om du väljer att använda dig av dem) för att du ska kunna uppleva ett ökat lugn under december månad. Ta till dig det du tycker känns bra för dig. Skriv gärna till mig i januari om du tyckte att något av de tipsen jag skriver om nedan fungerade för dig. Det hade varit jätteroligt att få läsa om.

December är en månad som många upplever som den mest stressfyllda månaden på hela året. Tänk om du istället skulle kunna göra den till den mysigaste månaden på hela året?

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att mycket handlar om din egen inställning. Har du inställningen att december är grymt stressig, allt ska hinnas med, julklappar ska köpas, allt är jobbigt, och på toppen av allt så ska man hinna med att träffa massa släktingar när jag bara har lust att ligga i sängen. Hur tror du december blir då? Precis…..

Men om du istället skulle komma ihåg hur det förmodligen kändes när du var barn. Den där bubblande förväntan inför jul. Varje dag räknade man ner antalet dagar till julafton med glädje. Man gladdes åt att tända första, andra, tredje adventsljuset. Man fick en lyckokänsla i magen av att titta på den nyklädda julgranen. Första snön, åååååh vilken glädje. Tänk om du kan ta fram de där känslorna istället. Hur tror du då december blir?

Nästa steg är du själv.

Hur kan du vara lite extra snäll mot dig själv så här under december? Det är mycket som ska fixas och lösas och göras för de allra flesta så hur kan du vara extra snäll mot dig? Vad är möjligt?

För att kunna ge till andra måste jag först ge till mig själv. Så hur kan du boosta dig själv? Vad går du igång på? Om du bor i närheten av Kungälv kanske du har möjlighet att ge dig själv en lugn stund och möta mig på Kotten några onsdagar framöver – mer information hittar du här.

Kör inte bara på och längta efter de lediga dagarna som du kommer att ha under jul. Hur kan du pausa och ta det lugnt lite varje dag även fram till jul?

Kanske kan du införa små pauser, varje dag. Jag vet att för många känns detta ouppnåbart. Pausa, hur ska jag hinna med det? Men tänk om några små korta pauser på kanske 2 min några gånger per dag skulle kunna leda till att du faktiskt hinner kalibrera dig och återfå din riktning? Eller att du bara tillåter dig själv att ta några medvetna andetag då och då. Varva ner och landa och faktiskt återigen komma ihåg vad som egentligen är viktigt för dig.

Skulle du kunna ge dig några korta pauser några gånger varje dag? En paus för att ta några djupa andetag?

> Gör det i samband med att du går på toaletten – ta några djupa andetag innan du går ut igen.

> När du sätter dig i bilen innan du startar motorn - ta några djupa andetag.

> Innan du går ur bilen - ta några djupa andetag.

> När du har svarat på ett mail – ta några djupa andetag innan du svarar på nästa.

Hitta den stunden som funkar för dig och ha det som en helig stund, flera gånger per dag.

Likadant under julen – ta pauser. Lägga in andningsrum för dig själv och din familj. Tillåt er själva att faktiskt ha lugna stunder och inte boka in något varje dag. Många av oss har gått och längtat efter ledigheten kring jul, låt den vara en ledighet och inte bara en period av ytterligare en massa saker som ska göras på grund av vad andra tycker. Utgå från det som är viktigt för dig.

Jag önskar dig ett stort lycka till och hoppas på att du väljer att faktiskt påverka ditt mående under december månad.

broken image

Att dela är omtanke

Det här kan vara just vad någon av dina vänner behöver läsa idag. Att dela är omtanke! Du delar enkelt texten med hjälp av sociala medier-knapparna längre ner på sidan.