Return to site

The hard truth

· Insikter,Utbrändhet,Personlig utveckling

Hör många slänga sig med uttryck i social media, samt även när man ses face to face i sociala sammanhang, om hur många det är som inte mår bra, är stressade, sjukskrivna i ”dagens samhälle”. Vi har ibland en tendens att skylla samhället på allt dåligt; det är enbart samhället det är fel på, och visst många saker kan och går det inte att påverka. Men det är ju även vi som personer som bygger ju upp samhället. Hur är det med våra egna tankar, våra egna inställningar och våra egna krav som vi själva tänker och skapar? Dessa går ju faktiskt att påverka.

 

Det känns skrämmande att man helt och hållet har tagit bort sitt eget ansvar i vissa lägen, att det bara är samhällets fel, att vi är löv för vinden som inte kan påverka något utan bara flyger med.

 

Det är säkert provocerande av mig att säga så om du är en person som känner dig mycket stressad just nu, som inte mår bra och inte vet hur du ska stanna upp i hamsterhjulet. Det förstår jag. Men jag vill ändå hävda att man själv också har en möjlighet att påverka hur vi väljer att se saker och ting, hur vi väljer att sätta våra krav på oss själva. Där har vi en chans att påverka och förändra.

 

Låt mig förklara mig utifrån hur jag fungerade innan jag kraschade, samt hur jag även nu känner att jag sveps in i ibland mot min vilja. Jag tackade jag till fler saker än jag egentligen hade energi till, mycket för att det var roligt men ibland kanske också för att jag kände att jag borde – för vems skull? Jag åtog mig saker för att jag ville verka duktig inför andra – för vems skull? Jag tränade, fixade, filade, anordnade, organiserade, samverkade – för vems skull och för vilket syfte? Inte på någon av dessa frågor kan jag säga att jag gjorde det för MIN skulle och faktiskt inte heller var det någon annan som krävde det av mig utifrån utan enbart för att jag TRODDE i mitt huvud att jag var tvungen, eller borde eller måste. Utöver detta försökte jag uppnå en ribba jag själv hade lagt för mig själv som var alldeles för hög för NÅGON att nå upp till.

 

Med detta vill jag återigen säga att vissa saker kan vi påverka. Jag säger inte att det är lätt, inte heller att det är särskilt kul alla gånger. Men när man börjar välja för sig själv och märker av skillnaden då förstår man syftet till varför man bör göra dessa förändringar.

Men det startar med medvetenhet, utan den kan ingen förändring ske. Först en medvetenhet att du har dessa krav på dig själv och för vems skull du gör saker och ting, sen acceptans att du faktiskt har dessa krav på dig själv och dina egna beteenden, sen kan du påverka och förändra.

 

It is the hard truth.