Return to site

Återhämtning

· Insikter,Allmänt

Återhämtning

 

Det är inte stressen i sig som är farlig för dig det är bristen på återhämtning.

Vi är gjorda för att klara av stress, dvs stress i korta perioder. Våra kroppar är gjorda för det. Du vet när vi levde på savannen eller i skogarna här uppe i norr och behövde värja oss mot farliga djur, då var det ju bra att vi hade kroppar som klarade av att mobilisera oss gentemot den stress som kunde komma av att bli hotade till livet. Att kroppen förmedlade en önskan att vilja fly eller slåss för livet. Jag känner ingen som levde på den tiden som jag kan fråga men jag är helt övertygad om att efter att jägaren hade slagits för livet mot en björn eller något annat livsfarligt djur så gick han hem till sin grotta och vilade, återhämtade sig. Kanske till och med i dagar, eller i alla fall tills han behövde gå ut och jaga igen.

Det är sådant våra kroppar fortfarande är till för. Korta stunder eller perioder av stress och sedan återhämtning och vila för att sedan orka igen.

Handen på hjärtat, och med ärlighet mot dig själv, hur mycket återhämtning och vila ger du dig själv? Varje dag? Varje vecka?

Många är vi som bara kör på dag ut och dag in utan återhämtning eller aktiv vila. Våra vardagar är ofta fyllda av stressfulla moment och all påverkan utifrån leder inte alltför sällan till även en inre stress. Efter all den stress vi utsätts för under en dag kanske vi rent biologiskt borde ligga hemma och återhämta oss någon dag eller två innan vi går ut igen. Gör vi det?

Är du en person (som jag också kunde sälla mig till förr) som kör på varje dag i veckan och när helgen kommer använder den för att hinna med hushållsbestyr som du inte hunnit med under veckan samt att träffa vänner på kvällarna? En person som längtar efter nästa lediga period, kanske till jul där du kommer ha några lediga dagar? Till att göra vad? Stressa runt och handla de sista julklapparna, träffa släktingar och göra i ordning inför olika sorters firanden? När sen januari kommer med allt vad det innebär med nyårslöften som ska uppnås ovanpå de vanliga vardagsbestyren, hur känns då den inre stressen?

Vad ska man göra då?

Som jag skrev överst; det är inte stressen i sig som är farlig utan bristen på återhämtning. Det är här nyckeln finns. Försök att hitta de saker som återhämtar dig. Och då menar jag inte den stunden som du kanske sitter däckad i TV-soffan varje kväll. Det är inte den typen av återhämtning jag menar.

I liten skala kanske det kan vara att stanna upp och andas några medvetna andetag flera gånger per dag. Att verkligen låta dig själv landa. Kanske kan du sitta kvar i bilen några få minuter och landa innan du hämtar upp ditt barn på förskolan eller innan du går in till familjen?

I lite större skala; vad tycker du om som återhämtar dig? En promenad i skogen, massage, yoga, vila, läsa en god bok, träffa en god vän utan krav. Att faktiskt vara med på fikarasten på jobbet och inte hoppa över den, den är där av ett syfte. Vad har du på din må-bra-lista?

Det handlar om att må bra – att ge sig själv en chans att må bra.

Välkommen att läsa lite mer om vad jag har hittat för saker jag mår bra av här. Kanske kan något av det tipsa dig till vad du tycker om att göra som återhämtar dig.