Return to site

Acceptans – du måste inte gilla läget för att acceptera det

· Insikter

”Det är bara att acceptera läget så blir det bättre sen”

”Du behöver acceptera att det är så”

”Du måste bara göra detta nu, acceptera det!”

I ordet ACCEPTANS kan det ligga en hel del värderingar för många och själva ordet - beroende på i vilket sammanhang och syfte det används - kan vara oerhört provocerande. Det är inte alltid det är så lätt att bara frambringa acceptans i tid och otid. För för många innebär att acceptera något, en situation, ett måste, en person, att man även måste GILLA läget. Hur landar ordet acceptans i dig? Fundera en liten kort stund innan du förhoppningsvis läser vidare.

När man arbetar med mindfulness så pratar man mycket om acceptans. Men det fina är att genom att acceptera något så accepterar du situationen så som den är, just nu. Du behöver inte gilla den, du kapitulerar inte heller inför den, du bara accepterar att det är som det är, just nu. Det är skillnad. Låt mig ta det igen. Du accepterar läget som det är – bra eller dåligt – du behöver inte gilla läget, du lägger dig inte heller bara ner och kapitulerar – du accepterar läget som det är.

I en acceptans finns det möjligheter, möjligheter till en beteendeförändring, till andra vägval. Men accepterar du inte situationen så är du låst, fast i den. Det är väldigt svårt att göra något åt en situation om du inte först har accepterat att du behöver göra en förändring.

Men har du accepterat läget så kan du välja om du vill vara kvar i det (om det känns ok att vara där) eller om du faktiskt vill göra en förändring. Det öppnar upp möjligheter och skapar utrymme för förändring.

Med det sagt så kan man inte provocera fram en acceptans. Man måste bli öppen för acceptansen och det kommer när det kommer. Men när acceptansen kommer så lättar mycket, det kan kännas lätt i sinnet och i hela kroppen beroende på vad det är för situation det handlar om.

Nu till mig

Allt det ovan vet jag. Allt det ovan är det jag själv lär ut på mina kurser och pratar mig varm för. Men jag är inte heller mer än människa och kan då och då ha svårt att acceptera situationer.

Ibland ser man inte själv de mönstret man är inne i. Men när det öppnar upp sig för en, wow – det är häftigt, och skrämmande på samma gång. Helt plötsligt kanske den där acceptansen verkligen infinner sig och då står man där med en större insikt, fler valalternativ och kanske en känsla av hur man faktiskt kan påverka sitt egna mående. Eller i alla fall att man är i behov av att göra en förändring.

Genom att bli medveten om sitt egna agerande och sina egna tankar så kan du ju faktiskt även göra en förändring och inte hamna i samma mönster lika ofta.

Detta hände mig igår. En insikt öppnade upp sig för mig, så klar och så självklar. Varför har jag inte sett det här förut? Jag har känt efter, observerat hur min kropp påverkas men har inte accepterat läget och har därmed påverkats negativt rent fysiskt i min kropp.

Det var en otroligt stark aha-upplevelse för mig, där och då. Nu vet jag vad jag behöver jobba med. Nu vet jag hur jag kan påverka och använda mig av min kunskap för att förändra och må bättre. Igen. Jag säger inte att det blir lätt och jag kommer säkert att trilla tillbaka flera gånger på vägen. Men jag vet nu hur jag kan hitta tillbaka igen när det sker.

Ibland landar saker olika, ibland landar lärdom om och om igen för man glömmer bort sig emellan. Det är ok - man kan lära sig igen. Man, jag, lär mig hela tiden och för det är jag tacksam.

broken image

Vill du också börja bli mer medveten om ditt agerande och dina tankar? Den 4 april startar jag igång en mindfulnesskurs i Kungälv. Klicka här så har du all information samlad. Jag hoppas vi ses framöver. Jag VET vad för gott som kommer av regelbunden mindfulnessträning och jag delar gärna med mig till dig.

 

Har du någon vän i din omgivning som du kommer att tänka på när du läser det här så skulle jag bli jätteglad om du ville dela med dig informationen även till den personen.

 

Stort tack!