Return to site

Är du högkänslig?

· Högkänslighet

På något sätt vill man inte bara hoppa in i begreppet utan någon som helst bakgrund om vad det är och vad det innebär så detta blogginlägg får bli ett sådant. Ett inlägg med mer fakta än reflektion från min sida.

Själva begreppet högkänslighet myntades av en forskare som heter Elaine Aron Elaine har forskat inom ämnet i många år och har även skrivet en hel del böcker som kan vara värda att fördjupa dig inom, för att lära dig mer. Begreppet högkänslighet eller HSP upplever jag har blivit väldigt omtalat och ”populärt” det sista, det tycker jag är bra för det kan leda till att fler förstår varför de upplever omgivningen som de gör, varför de upplever sig själva såsom de gör. Det betyder inte att det här personlighetsdraget på något sätt är nytt, det betyder bara att samhället har fått upp ögonen på begreppet och skriver mer om det. Ju mer vi kan lära oss om oss själva desto bättre kan vi även förstå andra, eller hur?

Högkänslighet (HSP) är ett personlighetsdrag och INTE en ny bokstavskombination. Därmed är det inte heller något man ”ska bli av med som inte är bra” eller som ska ”medicineras bort” eller ”dämpas” eller något liknande. Nej, Elaine säger precis tvärtom. Vi högkänsliga behövs i samhället, lika mycket som andra personer som inte är högkänsliga behövs, alla personlighetsdrag behövs och alla människor är olika.

Ser man tillbaka till när vi drog omkring på savannen så var det förmodligen de högkänsliga som höll ihop gruppen, såg till att man hittade nya vattenhål eller nya platser att bo på, spanade efter fara mm. Högkänsliga är även väldigt kreativa och duktiga på att tänka ”utanför” boxen så det är inte helt omöjligt att många av historiens vetenskapsmän och forskare och tänkare var just högkänsliga.

Att vara högkänslig innebär att du tar in en större mängd information, signaler från din omgivning som du sen sorterar in i fler fack än en icke högkänslig. Informationen och signalerna kan vara synliga för våra sinnen, men kan även vara sådana som vi inte kan se eller ta på, dvs de subtila signalerna som är svåra att beskriva. Ex att du kan som högkänslig gå in i ett rum och känna av sinnesstämningen i en grupp med människor. Att vara högkänslig betyder INTE att du är extra känslig och jämnt ska gråta som jag har förstått att många icke högkänsliga tror, mycket i och med att ordet tyder på just det.

Elaine uppskattar att ca 15-20% av alla människor i världen är högkänsliga och det är jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Fyra gemensamma nämnare mellan högkänsliga verkar vara:

  • Vi har en djupare bearbetningsförmåga när det gäller yttre och inre intryck. Det finns fler möjligheter och vi analyserar, tänker och ältar mer än icke högkänsliga
  • Vi har en tendens att bli överstimulerade och behöver återhämta oss mer och oftare än icke högkänsliga
  • Vi har en hög empatisk förmåga 
  • Vi har en känslighet för det subtila, vi förnimmer saker som andra inte lägger märke till som jag skrev ovan.

Som högkänslig är vi också duktiga på att anpassa oss till andra och slå knut på oss själva då vi vill vara andra till lags.

Många som är högkänsliga upplever att de har stått utanför samhället och upplevt sig själva som ”fel” de har varit ”för blyga” eller ”för mycket” och har förmodligen även fått höra detta genom sin uppväxt. Men kanske är det bara så att du har varit lite extra känslig för intryck, velat ta saker och ting i din egen takt – ta dig in i sammanhanget i din takt.

Du kanske har tyckt att stora folksamlingar inte är din grej men att du gärna uppskattar fina samtal med en god vän.

Kanske uppfattar du för höga ljud och starkt ljus mer än andra i din omgivning och kanske behöver du återhämta dig oftare och söker egentid oftare än andra personer runtomkring dig. Alla dessa saker kan tyda på att du är just högkänslig, men om du har befunnit dig i en omgivning med icke högkänsliga så ser man ofta på dessa egenskaper hos en person som ”mindre värda”.

Det högkänsliga ofta då gör är att anpassa sig till normen vi har idag, att man ska vara social, effektiv, ha många bollar i luften mm och så känner du dig istället fel överallt för du har bortsett från dina behov som du har genom ditt personlighetsdrag. Det är också därför ordet "högkänslig" tenderar att ha en negativ klang i vårt samhälle, för det innebär en mjukhet som inte riktigt är socialt accepterat alltid (allt är givetvis beroende på sammanhang).

Kanske är det bara så att du är högkänslig?

Tänk om det kan vara så fantastiskt att om du bara lär dig mer om din personlighetstyp och anpassar dig efter dig själv och inte tvärtom, dvs efter omgivningarna, så kanske du kan växa och bli den fantastiska person som du är menad att vara. Jag vill tro det och det är det jag är på väg att göra.

Elaine skriver att högkänsliga när vi får vara i vår rätta miljö är fantastiska kreatörer, lyssnare, inspiratörer. Högkänsliga behövs definitivt i den hårda miljön vi har runtomkring oss där fokus ligger på att göra saker, prestera och vinna. Alla behövs, alla personlighetstyper behövs och högkänsliga lika mycket som icke högkänsliga. Så sluta försöka anpassa dig och hitta vad det är du mår bra av och vilja miljöer och sammanhang du mår bra av och gör mer av det

Nedan kommer lite tips om länkar och böcker där man kan läsa mer.

Kom ihåg att som med allt annat så finns det alltid olika nivåer av även högkänslighet, man kan vara mer eller mindre.

Är du högkänslig och känner att du vill lära dig mer om detta?

Läs mer här bland artiklarna, välj kategori: högkänslighet så finner du mer.

 

Vill du ha mer löpande inspiraton och information från mig?

Klicka på knappen nedan och skriv bara "jag vill ha mer" i mailet som skapas så lägger jag till dig till min mailinglista som jag skickar ut värde till regelbundet. Du kan när du vill avregistrera dig så klart. (GDPR gäller)