Return to site

Det har aldrig varit något fel på dig!

· Högkänslighet

Du är den du är, skapad och formad av omgivningen, erfarenheter, allt bagage vi har med oss helt enkelt – positivt som negativt. Ibland är man helt nöjd med förutsättningarna och nöjd med livet i allmänhet.

Men ibland kan det vara något som skaver. Det där något som man inte kan sätta fingret på men som ibland får en att känna sig lite utanför, utanför gruppen, för att man inte alltid delar allt som gruppen värderar som viktigt och roligt.

Du kanske vet vad du behöver. Vad du tycker om och hur du ska skapa en omgivning runtomkring dig utifrån det där du mår bra. Underbart i sådana fall och keep up the good work!

Ibland kan det dock vara så att du inte vet vad du behöver, du vet inte hur du ska skapa det och du mår inte bra. För många, vet jag, har det varit på det sättet. Man har känt sig annorlunda och inte riktigt hemma i omgivningens sociala krav och mönster.

Oavsett hur du har upplevt ditt liv så verkar det som att begreppet högkänslighet har lösgjort en hel del kärvande och knutar för många i vårt avlånga land. När begreppet beskrevs mer ingående i en artikelserie i Svenska Dagbladet 2012 var det många som fick upp ögonen för detta. Många som kände att äntligen har jag fått en beskrivning och en bekräftelse på hur jag upplever saker och ting, hur jag mår och vad jag behöver. Jag är inte konstig! Jag är bara högkänslig.

Är du kanske en av dem?

Som jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg om högkänslighet, läs det här, så är inte HSP en diagnos i någon form utan en personlighetstyp. En personlighetstyp som i många fall (inte alltid men ofta) inte helt går ihop med samhällets värderingar om vad som accepteras som norm eller vilka egenskaper du ska ha för att anses vara framstående.

Som högkänslig är du ibland introvert, ca 70% av alla högkänsliga uppskattas vara introverta, och kan ibland uppfattas som mycket blyg och inåtvänd, svår att ta kontakt med och en person som känner in mycket och har nära till sin inre känslovärld.

Du kan även vara extrovert, du tycker om att vara social men även här har du ett behov av att vara ensam och tanka energi. Något som inte samhället helt har förståelse för alltid.

Oavsett hur du upplever din omgivning och om du är introvert eller extrovert så verkar det som att högkänsliga har ett större behov av just ensamtid, att landa i alla intryck och återhämta sig oftare. Detta är inget fel, men omgivningen kan ibland ha svårt för detta, vilket kan göra att den högkänslige (som också ofta är väldigt anpassningsbar) anpassar sig efter omgivningens krav på att köra på. Effekten blir att den högkänslige anpassar sig bort från sig själv och tappar bort sina egna behov i processen. Effekten blir tillslut inte helt hållbar om ni förstår mig……(my life story)

Misstolka nu inte det jag skriver som att högkänsliga är små, bräckliga varelser som man måste ta hand om. Tvärtom. Om en högkänslig har de rätta förutsättningarna, för vad hen behöver, ger sig själv utrymme och lyssnar till sina egna behov kan den personen vara en otroligt värdefull spelare i gruppen eller företaget. En person med ett rikt inre liv, som tar in mer subtila signaler från omgivningen kan vara otroligt värdefull i olika roller.

Så tänk om det är så att du kan vara den varelsen eller den personen som du är, utifrån de vackra egenskaperna och det personlighetsdrag du har och utnyttja det fullt ut. Tänk vilket bidrag du skulle vara till alla i din omgivning och till samhället i stort?


Vill du ha mer löpande inspiration och information från mig?


Klicka påknappen nedan och skriv bara "jag vill ha mer" i mailet som skapas så
lägger jag till dig till min mailinglista som jag skickar ut värde till
regelbundet. Du kan när du vill avregistrera dig så klart. (GDPR gäller)