Return to site

Balans i livet finns inte

· Personlig utveckling,Insikter

Balans i livet finns inte.

Är det provocerande för dig att läsa det? Vad menar hon nu? Kanske är det så att du, liksom jag har gjort, och många fler med oss, konstant söker den där balansen i livet? Balans mellan för mycket och för lite (eller blir det någonsin för lite?). Balans mellan arbete och fritid. Balans mellan familjen och egentid. Listan kan göras oändlig.

Vi talar ofta i vårt vardagliga prat om den där balansen vi ska uppnå, då blir allt bra.....

Det blir som ett antingen-eller-stadie. Balansen blir på något sätt något som är ”lagom” mitt emellan, inte för mycket av det ena och inte heller för mycket av det andra. ”Jag kan ju inte vara för glad för då kommer det komma ett bakslag efteråt där jag blir urlakad på energi”, så tänkte jag länge, länge efter att jag kraschat (läs mer om min upplevelse av utbrändhet i tidigare inlägg). Med andra ord intalade jag mig själv att jag skulle ”kapa av” de delar av mig själv där jag var för mycket; för glad, för social, för sprudlande, för då var jag inte i balans. Det här är en del av mig själv som jag älskar för det är då jag är i mitt fulla jag.

Ordet balans, kom i mitt fall, att innebära någon form av gyllene medelväg, där jag skulle hålla mig, inte göra för mycket, inte vara för mycket. Hur kul blir det på en skala?

Vad lägger du i ordet balans? Har du funderat på det någon gång?

Balans betyder ju någon form av jämvikt mellan ingående och utgående; energi, eller pengar, eller tid - du väljer själv. För mig känns det som att det krävs en enorm mängd energi bara till att försöka hålla den där jämvikten, dels ha koll på jämviktspunkten (vad man nu väljer att lägga i det begreppet, det är olika från person till person - om man ens vet) och dels inte slösa eller tillföra för mycket. Bara jobbet att hålla balans skapar långt ifrån balans. Det är ju en heltidstjänst bara det.

Jag har länge arbetat med min balans, balansen i livet, min balans i energi jag ger och får. Jag tycker att jag har jobbat massor på den där berömda balansen, men får sällan uppleva den. Vad själva balansen innebar för mig, det kan ju vara olika från människa till människa, reflekterade jag inte direkt över, jag ville bara ha den. Hmmmmm hur lätt blir det då att uppnå det man söker?

Jag tror att ordet ”balans” har kommit att bli ett ord för att ”må bra”. Kanske balans helt enkelt är ett uttryck för att må bra? Kan det vara så? Är det så så blir det ju lite lättare att uppnå, eller?

För ett tag sedan förändrades mitt perspektiv på balans till att istället söka och följa det som känns lätt, att följa lättheten i livet. Jag släppte taget om tanken på och själva uttrycket att hitta balans och all den energin det medförde att försöka uppnå den och började följa det som kändes lätt i mig istället. Vad som kändes lätt i min kropp, enligt min intuition eller magkänsla (kalla det vad du vill).

Sen jag började följa lätthet i livet har jag fått mer energi. Jag känner mig piggare, har mer energi, går in i aktiviteter och även vardagliga sysslor med en annan glädje. Hur härligt är inte det!

Vad menar jag då med att följa lätthet?

Jo, att gå åt det hållet där det känns lättast. Inte för den skull enklast, det behöver det inte vara, men det som känns lättast i mig, för mig. Detta innebär inte att jag, eller du, bara ska tänka på oss själva, skita i alla andra och deras behov, luta oss tillbaka i hängmattan och aldrig göra något mer av de saker som hör livet till. Nej, det innebär att välja det som känns lättast för dig energimässigt.

Ta beslut utifrån det som känns lättast för dig. Välja lätthet i mitt sinne inför situationer och göranden.

Att välja lätthet kan i stunden medföra något jobbigt som måste genomföras men att det kan medföra en lätthet efteråt.

Att välja lätthet kan vara att säga nej till något som hade varit kul att vara med på, men som medför lätthet i det längre loppet.

Att välja lätthet kan vara att välja glädje och en positiv inställning snarare än att se problemen eller det tråkiga i saker och ting.

The list can go on.

Inför beslut försöker jag öva mig i att ställa mig själv frågan; vad känns lätt i det här för mig? Vad är lätt? Hur kan det bli lättare än så här? Ibland behöver jag ställa mig fler frågor, ibland färre. Men min intuition talar oftast om för mig vilken väg jag ska gå.

Balansen i livet, söka lätthet i livet

Tycker du att det här var världens klurigaste inlägg och svårt att förstå, hör gärna av dig till mig. Vill gärna veta, det är kul att få input. Tycker du att det här var ett bra inlägg och right up your alley, hjälp mig gärna att dela inlägget i sociala medier.

stort tack

kram

Rebecca

psst Nästa vecka kommer ett blogginlägg om högkänslighet och nedstämdhet, trötthet mm utifrån det jag har lärt mig på temat lätthet och högkänslighet. Välkommen in och läs mer då :)