Return to site

Har du tappat din glädje?

· Personlig utveckling,Insikter

Har du tappat din glädje?

Den frågan fick jag till mig för några år sedan när jag satt mitt emot en coach jag hade hittat på nätet. Syftet med att jag gick dit var i första hand att få reda på mer om högkänslighet som jag hade börjat läsa mer om och identifierade mig med. Jag ville ha reda på om jag mådde som jag gjorde på grund av min högkänslighet eller om det var en effekt av att jag hade bränt ut mig något år tidigare och fortfarande kämpade mig vidare ifrån det.

Frågan kom helt oväntad för mig. Vaddå, tappat. Vaddå, glädje?

Men så var det ju. Jag hade tappat glädjen.

I alla mina funderingar och i mitt kämpande för att bli bra igen, må bättre, så hade jag tappat det jag tyckte om att göra. Det jag går igång på och mår bra av. För att inte prata om alla år innan, då jag bit för bit periodvis skalat bort mig själv genom att kapa bort de saker som gav mig glädje till förmån för saker som ”måste göras”.

Det som fanns kvar var precis det: ett kämpande. Det kändes tungt och inte långt ifrån kul.

Om jag ser tillbaka på alla de tillfällen då jag har haft bakslag, dippar, perioder eller stunder av nedstämdhet eller sämre mentalt mående så grundar det sig alltid i detsamma; jag har tappat bort mig själv. Min glädje.

broken image

Det börjar oftast ganska obemärkt, men mönstret är detsamma. Andra saker, andras behov, blir viktigare än mina egna. Jag tillåter det att ske, utan att jag tänker på det. Tiden för mig, för de saker jag vet att jag tycker om att göra eller mår bra av eller till och med behöver, prioriteras bort.

Nånstans börjar jag känna mig mer irriterad, mer nedstämd, någonstans längs med vägen börjar jag se mig som ett offer för omständigheterna. Dagarna blir mer gråa.

Vad händer. Jo, jag har tappat glädjen. Glädjen som kommer av att känna att jag skapar mitt liv och väljer vad jag vill fylla det med. Glädjen av att ge sig själv det jag behöver, som i sin tur skapar mer glädje och ett positivt mentalt mående.

Det blir en nedåtgående spiral och länge uppmärksammade jag det inte förrän jag var ganska långt ner i spiralen. Men man lär sig hela tiden. Jag lär mig att fånga upp mig själv tidigare och tidigare.

Om vi skulle ta spiralen åt andra hållet istället, nerifrån och uppåt. Från när man redan är långt ner och bara känner att den fortsätter nedåt och nedåt och man upplever att det inte går att påverka.

Först en sak! Det GÅR att påverka.

När du känner att någonting inte funkar som det ska, du mår inte som du skulle vilja, då är det ju en medvetenhet om att du vill skapa en förändring. Eller hur? Det är information till dig att just nu funkar det inte för mig, jag vill något annat. Bra! Då tar vi det därifrån.

vad skulle du vilja ha istället? Börja skapa där du står, i det lilla, genom att lyfta blicken och börja drömma. Börja känna efter.

Det krävs att du stannar upp och ger dig en chans att känna efter

broken image

När du fått ett litet grepp på hur du skulle vilja känna istället, eller hur du skulle vilja ha det istället. Hur kan du göra något litet annorlunda mot vad du gör idag? Hur kan du tänka lite annorlunda mot hur du gjort tidigare? För att skapa en liten förändring åt det håll du vill.

När medvetenheten har kommit om att det inte känns bra där du är idag, var även medveten om hur just du har kommit dit.

Jag skrev ovan att för mig handlar det nästan till 100% att jag har tappat bort min glädje. Det är bra information till mig att påminna mig själv om. För om jag vet att jag har tappat, och framför allt vet vad som ger mig glädje, då kan jag börja fylla på med det igen.

Till en början kan det vara små enkla saker som att känna in vilka behov du har just nu. Vad behöver du just nu? Vad behöver din kropp? Mer vila? Mer rörelse? Mer ensamtid? Mer umgänge?

Bara att veta om vad man skulle vilja ha mer av skapar en möjlighet att gå åt det hållet. Även om det inte kommer där och då, så vet du. Hur kan du välja annorlunda så att du får in mer av det du vill ha i ditt liv.

mindfulnesskurs online och i Kungälv nära Göteborg

VILL DU LÄRA DIG MER OM ATT ÖKA DIN MEDVETENHET?

Gå en mindfulnesskurs med mig i vår!

Online via videolänk start 15 mars eller på plats i Kungälv utanför Göteborg med start 26 mars.

Här läser du mer och anmäler dig på en gång om detta verkar nåt för dig, platserna går åt fort.