Return to site

Vi är inte våra tankar, eller?

· Personlig utveckling,Insikter

Under mina mindfulnesskurser lär jag ut att du ”har tankar men du är inte vad du tänker”, att dina tankar är inte du. Vi lär oss att bli medvetna om våra tankar och att de finns där men att vi inte behöver agera på dem. Vi lär oss att sätta ord på tankarna för att på så sätt distansera oss från dem och inte göra dem till en del av vår personlighet.

Det är möjligt, det krävs övning i att öka din medvetenhet, men det är möjligt. Jag vet. Det är en av de största vinsterna, som jag ser det just nu, i att öva mig i mindfulness. Att mina tankar inte styr mig på samma sätt längre. Jag är mer medveten om mina tankar och framför allt hur vissa tankar påverkar mig mer negativt än andra, genom att ge mig spänningar i kroppen eller en oroskänsla i magen.

Så långt allt väl.

Men faktum är att vi skapar vår verklighet utifrån våra tankar. Vad vi tänker påverkar oss omedvetet och skapar på så sätt vår verklighet och vår vardag. Om tankarna då skapar vår verklighet eller vår vardag är det då kanske så att vi ”är våra tankar”?

Hmmmmm.

broken image

Om man utgår från den tesen så skapar vi ju vår verklighet utifrån vad vi tänker. Så tänker vi mycket negativa tankar och ser livet som mörkt - blir det vår verklighet och vår uppfattning om omvärlden.

Känns det deppigt?

Men tänk om det då går att påverka hur vi tänker? Genom att bli mer medvetna om vilka tankar vi faktiskt har så kan vi ju även påverka dem, förändra dem, välja andra mer gynnsamma tankar som vi faktiskt vill ha istället. På så sätt kan vi ju då även påverka vår verklighet och de vi faktiskt är, till någon vi faktiskt vill vara.

Hur verkar det?

Hur gör man det?

Ett sätt kan vara att öva sig i mindfulness, öka upp din medvetenhet och börja där. Bli medveten om vilka sorts tankar du har för att sedan kunna välja andra, välja den typ av tankar som du vill ha, genom att låta de du inte vill ha passera utan att reagera på dem.

Ett annat sätt kan vara att öva sig i affirmationer, alltså mata sig med positiva tankar, meningar eller ord som du gillar. På så sätt tränar du hjärnan i att tänka annorlunda.

Ett tredje sätt är att öva sig i tacksamhet. Genom att fylla på med saker du är tacksam över, medvetet, varje dag så riktas ditt fokus mer och mer åt saker du är tacksam över. Det skapas som en positiv lavin med tacksamhet. Och ju mer tacksamhet du känner för olika saker och situationer desto mer skapar du för dig själv.

tänk om dina tankar skapar din verklighet men att du kan välja att påverka vilken verklighet du vill leva i genom att själv påverka dina tankar. Hur hade det varit?

broken image

Snart startar jag igång nästa mindfulnesskurs IRL på plats i Kungälv, strax utanför Göteborg. Vill du veta mer? Gå gärna in och läs mer om mindfulness här. Jag tar emot 8 deltagare till den här kursen så missa inte att boka din plats.

Mindfulness går som friskvård hos Skatteverket så du är välkommen att använda dina friskvårdspengar. Nytt nu för våren är att jag tar emot friskvårdspengar både från Actiway och ePassi. Hör av dig i förväg om du vill betala via dessa två friskvårdsföretag.

Vill du gå en mindfulnesskurs för mig men du bor inte i närheten av Kungälv?

Nu har även du möjlighet att delta. I mars påbörjar jag en kurs online, via videolänk. Du kan läsa mer om den kursen här. Det här är även en kurs för dig som vill ha det hela "gjort" på morgonen, innan jobb eller skola - för att kunna göra andra saker på kvällstid. Så tiden är satt till 6:45-7:45. Bra va!

Vill du läsa mer om mindfulness gå gärna in och botanisera bland tidigare blogginlägg i ämnet.