Return to site

Hur återhämtar du dig?

· Insikter

Återhämtar du dig någon gång?

Har du gjort luft i din kalender för dig själv?

Hur återhämtar du dig? Hur ger du dig själv vila? Hur ger du din hjärna lite hjärn-frid? Reflekterar du över det eller kör du på enligt samma rutiner?

Vad mår du bra av?

Vad är återhämtning för dig?

Jag har utmanats att förändra min bild av återhämtning flera gånger. Att tänka till vad jag egentligen behöver, vad min kropp och hjärna mår bäst av. Det har visat sig att det inte alltid det jag tror eller automatiskt ger mig själv. Det har varit goda insikter att få och för det är jag tacksam för det för mig framåt. Insikt för insikt.

Men låt mig ta er tillbaka några snäpp. Till en period (?) i mitt liv där ordet återhämtning inte ens fanns. Jag tror inte ens att det var ett ord jag använde mig av, någonsin, än mindre tänkte på - eller GJORDE. Kalendern var fullbokad och däremellan var det ju alltid något som skulle fixas med, projekt som skulle påbörjas, göras eller avslutas. Jag funderade aldrig över den där biten, att återhämta mig.

Jo, när jag började bli tröttare en period och inte orkade lika mycket, då började jag göra förändringar - tillfälligt tills dess att jag blev piggare igen - då glömde jag bort de positiva förändringarna jag hade tillfört mig själv. Liksom rehab-träning; när du inte längre har ont i knät tack vare de rehabövningar du gjort så glömmer man bort den positiva effekten av övningarna. Eller? Det här var en parentes.....

Du som är redo att göra förändringar.

Du som känner att du har ett behov att ändra ditt liv för det känns inte riktigt hållbart just nu.

Tillåt dig själv att få vila. Att få återhämta dig.

Tillåt även andra i din omgivning att göra samma sak.

Hur gör du?

Hur återhämtar du dig?

Låter du hjärnan vila från intryck när du har en kort paus eller tar du upp telefonen och kollar de senaste statusuppdateringarna? Låter du hjärnan få bara fokusera sig på en sak nån gång? Utan att spä på med ännu fler intryck.

Tar du pauser i din vardag? På ditt jobb? Pauser där du bara andas? Tittar ut genom fönstret och låter tankarna vandra iväg på något annat än jobb och måsten?

Vila och återhämtning innebär inte bara att sova. Det kan vara att bara vara en stund. Ta en promenad i skogen eller vid havet eller annan natur du tycker om. Lukta på kaffet. Sluta dina ögon och lyssna på vad som finns i närheten.

Jag har lärt mig att jag behöver olika sorters återhämtning beroende på hur kroppen och huvud känns just där och då. Ibland är det sömn som behövs. Ibland skog och natur för att landa. ibland är det tystnad för att återhämta hjärnan. Ibland kan det vara rörelse om hjärnan har fått arbeta mycket - att då få göra något, till och med monotont, med kroppen kan vara den bästa återhämtningen för hjärnan just då. Det är olika.

Så det jag vill börja med att säga i det här inlägget, Tillåt dig själv att ge dig själv återhämtning, ladda batterierna. Reflektera lite över vad du gör när du återhämtar dig och om det verkligen är det du behöver bäst just då. För dig.

broken image

Nu vill jag komma ut till din arbetsplats

Det är på vår arbetsplats vi spenderar större delen av vår vakna tid - det är här vi behöver jobba på förändringar. Jag hjälper dig gärna!

Är du arbetsgivare/eller arbetstagare i beslutsfattning och vill ha hjälp och inspiration till hur man kan sänka den upplevda stressnivån på ditt företag? Vi kan tillsammans arbeta för ett företagsklimat med friskare, gladare och mer produktiv och kreativ personal. Jag kommer gärna ut på din arbetsplats och föreläser eller håller i kurser. Kontakta mig för mer information om hur jag arbetar.

Att dela är omtanke

Det här kan vara just vad någon av dina vänner behöver läsa idag. Att dela är omtanke! Du delar enkelt texten med hjälp av sociala medier-knapparna längre ner på sidan