Return to site

Hur hanterar man energitjuvar?

· Högkänslighet

”Hur kan man hantera energitjuvar?” Inte en helt enkel fråga att ta sig an. Varför? För att svaret innebär att man måste våga vara i obehag. Låt mig förklara.

Jag väljer att ta mig an den här frågan utifrån ett högkänsligt perspektiv. Sen får du som eventuellt inte är högkänslig plocka de delar som du tycker funkar för dig, men jag skulle tro att det man i praktiken behöver göra är detsamma oavsett om du är högkänslig eller inte. Och den där svårigheten vi ofta har att göra det som vi egentligen behöver göra är lika svårt oavsett om du är högkänslig eller inte. Så fortsätt läs ändå.

Men först lite om högkänslighet och vårt personlighetsdrag där det verkar som det är en del av vår personlighet att ta om hand, se till att alla har det bra, vara till lags. Vi kan ha svårt att stå för vad vi själva behöver för vi gillar inte att komma i konflikter och vi är experter på att anpassa oss, ibland till absurdum, för vi klarar oftast av väldigt mycket. Ibland kan det även vara så att vi stänger av vissa delar av oss själva där det finns information till oss om vad vi egentligen behöver. Vi gör det till något fel att känna av det vi känner av och vågar därmed inte på eller har tillit till det vi faktiskt är medvetna om eller behöver.

För vissa personer kan det säkert fungera alldeles utmärkt att bara koppla bort den energikrävande personen, rycka på axlarna åt den och vända sig åt ett annat håll. Det funkar väldigt sällan för en högkänslig person som hela tiden vill vara till lags, har tentaklerna ute och uppfattar olika signaler som lätt tolkas till att man måste ta ansvar för situationen eller personen.  

Men det är just den medvetenheten vi behöver koppla på för att lyssna till vad du behöver. Är det en person som du känner suger energi från dig, vad behöver du i det tillfället? Tänk om det är ok att erkänna det för dig själv. Erkänna för dig själv att det här funkar inte, det här förhållandet eller denna relationen funkar inte för mig. Fråga dig själv; vad hade funkat för mig istället?

Det handlar om att sätta gränser. Att utgå ifrån att du vet vad du behöver och vad som funkar för dig och sen förmedla det till motparten. Känner du att det är en person som om och om igen suger energi ifrån dig, då kanske du inte ska umgås med den längre. Eller sätta ner foten och berätta vad som faktiskt hade funkat för dig. Det är ok. Du har rätt att ta plats du med. Kanske är det just det den andra personen behöver, någon som sätter gränser.

Som högkänslig kan vi lätt bända oss baklänges för att vara andra till lags, vi känner in och känner av så mycket och vill att alla ska må bra i vår omgivning för då mår vi också bra. Men tänk om andras måenden egentligen därmed inte har med dig att göra, och att du framför allt inte har ansvar för hur andra mår. Där gäller samma sak med energitjuvar.

Ibland har vi svårt att förmedla vad vi behöver eller vad som funkar för oss, motparten fattar inte även om vi själva tycker att vi är såååå tydliga, för vi känner ju in precis vad andra menar. Kanske är det så att vi helt enkelt är olika och vissa personer inte alls känner in så som du gör och kanske behöver ha det skrivet på näsan. Det betyder inte att du är elak. Du förmedlar bara vad du behöver och kanske är det just det som den personen behöver.

Är det svårt att bli av med en energitjuv, som du tycker att du har varit tydligt till, kan även ett knep vara att överösa den med energi, uppskattning och uppmärksamhet så ”släpper den” ibland självmant för den blir nöjd.

Har du någon erfarenhet av energitjuvar och kanske har något knep som funkar för dig? Skriv gärna och berätta till kontakt@halsainuet.se.

Mindfulnesskurs i Kungälv nära Göteborg

Ett sätt att öva sig i att sätta gränser och stå upp för sig själv är att öka medkänslan med sig själv. Självmedkänslan är fokus under nästa mindfulnesskurs som jag startar igång den 26 mars i Kungälv, utanför Göteborg.

Det finns ett fåtal platser kvar så är du intresserad, läs mer här, och boka in din plats nu på en gång.

HSP-terapi

Är du högkänslig och känner dig vilsen eller fast i den här världen, i din vardag? Kanske skulle ett samtal vara något för dig? Samtalsterapi med inriktning mot högkänslighet ger dig kraftfulla verktyg för att ta vara på din högkänslighet. Tänk om det är en superkraft?

Terapiformen innehåller känsloterapi, förändringsprocesser samt energiförståelse. Vi samtalar utifrån där du är idag. Samtalen är på 60 minuter per tillfälle och kan ske både på plats i Kungälv utanför Göteborg men många väljer även att ha samtal per telefon, vilket fungerar alldeles utmärkt.

Verkar det vara något för dig? Hör av dig till mig på kontakt@halsainuet.se. Just nu erbjuder jag paketpris om 3 tillfällen á 60 minuter för 2 100 kr.