Return to site

Måste vi känna allt?

· Personlig utveckling,Insikter,Högkänslighet

Känslor

De är där oavsett om vi vill kännas vid dem eller inte. Oavsett om vi ens erkänner dem för oss själva så är de där, i framkant eller undantryckta men finns där – det gör de.

Ibland kan vi tumla runt i en mängd olika känslor, bara det kan ge upphov till en hel del andra känslor.

Ibland känns det lugnt och då sätter vi även ofta ordet ”skönt” efteråt. För det är på något sätt det vi vill åt. Det lugna, för där är det skönt.

Men tänk om vi är menade att känna, känna alla känslor? Vi som människor menar jag. Tänk om vi är menade att känna allt?

Hur skulle det vara? Att känna allt du känner? Att erkänna för dig själv att känslorna finns där? Tänk om vi till och med skulle kunna finna ett lugn i att känna allt? Att det är ok.

Vi leker med den tanken tillsammans....är du med mig?

Vilka känslor upplever du under en dag? Hur många och vilka upplever du och vilka tränger du undan under en dag? Om du är riktigt ärlig mot dig själv?

På morgonen.....

Du vaknar; känner en trötthet och kanske uttråkad inför ytterligare en dag på jobbet. Frustration över att det är så långt kvar till semestern. Oro för att hinna med allt det du har kvar...Samtidigt försöker du trycka undan alla dessa och det i sig skapar en olustkänsla i kroppen som hänger med till frukosten.....

Partnern som sitter mitt emot som genomgår samma känsloyttringar, men som kanske inte heller säger något om allt hen upplever, fräser ilsket mot dig när du ber om smöret. Irritation och ilska bubblar upp i dig.

Barnet som ska ha med sig mellanmål till utflykten i skolan skriker att hen behöver hjälp, eller varför är inte det här handlat! Otillräcklighet, oro att inte göra rätt, ilska och ledsamhet bubblar upp inom dig – för du vill ju att ditt barn ska vara glad och må bra.....

På jobbet.....

Öppnar mailboxen; stress sköljer över dig för allt du behöver göra men känner att du inte hinner, i stressen finns det återigen en otillräcklighet, frustration över att förutsättningarna inte finns där, oro för att hinna. Kollegan som berättar att hon fått ett nytt jobb; glädje för kollegan så klart, men en litet sting av avundsjuka kommer för att du hade ju också velat något annat. Det finns en längtan till något mer, samtidigt som du får dåligt samvete för så borde jag ju inte känna. Glädje för kollegan var det ju.....

På lunchen....

Lätthet för att du hann med den där promenaden. Glädje för naturen, stolthet för att du gjorde det du tänkte. Drömmarna om semestern börjar ta form med en längtan dit så stark att kontrasten när du kommer tillbaka till kontoret slår dig som ett slag i magen. Rädslan blir påtagbar - ska det vara så här?

Vad tror du? Verkar det som en rimlig dag? Och det var bara fram till lunch.....Den kanske inte är rimlig för alla, och situationerna är olika för alla, men för väldigt många handlar det om väldigt mycket olika känslor under en dag...

Hur många känslor går du igenom på en dag? Hur många känslor tillåter du dig att känna av och vilka tränger du bort?

Nu vill jag berätta en sak för dig. Känslor är något helt naturligt. Känslor är en del av oss som människor. Skulle vi ens fungera utan dem?

Känslor är "bara" något som vill gå igenom vårt system/vår kropp och sen komma ut på olika sätt. Som en händelse som rör sig igenom din kropp om du vill. En energi som vill gå igenom och komma ut. Ibland kommer den ut (om vi tillåter den) genom skratt, suckar, andetag, tårar, skrik, gäspningar. Men känslorna vill komma ut.

Vad händer då när du inte tillåter dem att komma ut? Jo, de sätter sig i din kropp. I form av spänningar, ont i magen (läs ångest), mer oro. I och med att jag inte är läkare vågar jag inte gå in på hur många sjukdomar vi kanske hade undvikit om vi hade tillåtit oss att känna allt vi känner istället för att trycka undan det. Så det gör jag alltså inte.....

Är det lätt att känna allt? Nej, det skulle jag inte säga – men man kan öva sig och bli bättre och bättre på det.

Är det kul att tillåta sig att känna alla känslor? Nej, det skulle jag inte heller säga - men vad är alternativet? Du får berätta för mig om du är nöjd med hur ditt liv ser ut idag. Jag vet dock att när man tillåter sig att känna en obehaglig känsla fullt ut och den får gå över i egen takt så känns det oftast väldigt mycket skönare efteråt, man känner sig lugnare och framför allt starkare. Tillsammans med detta kommer också ett mod att faktiskt tillåta känslan även nästa gång för jag klarade det denna gången.

 

Men vaddå! Ska man gå runt och agera ut alla känslor hela tiden då, då har vi ju inte tid för något annat? Ibland kan det vara skönt att yttra vad man känner, bara det kan skapa en känsla av att känslan är ok, att den får lov att vara där och på så sätt släpper "laddningen" i den. Det handlar om att erkänna att de är där, istället för att trycka undan dem och låtsas som att det regnar. Tänk om det skulle vara lättare att erkänna känslan än att försöka hålla emot den eller trycka bort den? Tänk om det skulle vara så att genom att tillåta alla känslor att vara med så kanske du till och med skulle få mer energi och ork?

 

Några enkla (väldigt förenklade) sätt att tillåta känslorna att vara med kan vara:

  • Erkänna känslan för dig själv – jaha, nu känner jag mig arg, ledsen
  • Inte värdera känslan som bra eller dålig – den är bara där
  • Sätt namn på känslan – ilska, oro, irritation
  • Var sitter känslan i kroppen? – var känns den mest
  • Andas - djupa andetag lugnar, ha fokus på utandningen och låt den bli längre än inandningen
  • Låt känslan vara med – du bestämmer men låt känslan vara med, det är ok
broken image

Ta hjälp om du behöver!

Känner du att du vill ha mer kunskap om hur du kan hantera dina känslor? Vill du ha hjälp med att hantera de känslor du kanske lever med och upplever som jobbiga? Vill du veta mer?

 

Hör av dig till mig.

 

Du kan boka in ett individuellt samtal där fokuset ligger på dig, det du vill prata om, under en timma. Via telefon, videolänk eller så klart face-to-face om du bor i närheten av Kungälv utanför Göteborg.

 

Jag är bara ett mail bort; kontakt@halsainuet.se

Alternativt ett samtal bort: 0707-381626

Med värme

Rebecca

MISSA INTE WEBBKURSEN STÄRK DIG SJÄLV

En kurs i personlig utveckling. Läs mer här.

broken image