Return to site

Mental hälsa och att må bra inifrån

· Personlig utveckling,Insikter

Mental hälsa och att må bra inifrån, vad innebär det? Kollar man upp vad mental hälsa innebär på Wikipedia tas det bland annat upp att det finns en förekomst av psykiskt välbefinnande. Söker man på google får man mest upp alla diagnoser som är tvärt emot psykiskt välbefinnande utan det blir snarare ett fokus på allt vad mental Ohälsa innebär.

Frågar man olika personer vad de skulle lägga i begreppet mental hälsa så kan jag tänka mig att man får lika många svar som på frågan "vad lycka är" just för dem. Det kanske handlar just om en egen upplevelse, en känsla, just utifrån den enskilda individen. Hur den personen upplever sin egna personliga status. Med andra ord går inget sådant att mäta, eller i alla fall inte att jämföra mellan individer. För hur skulle man kunna mäta din mentala hälsa med din kompis mentala hälsa? Ni är ju två helt olika personer med olika värderingar, erfarenheter och bedömningar.

Med andra ord så tänker jag, rätta mig om jag har fel, att hur din hälsa är mentalt och hur bra du mår inifrån enbart är något som du kan mäta genom att jämföra dig med dig själv och dina egna upplevelser genom ditt liv. Om du nu måste mäta det vill säga.....

Går jag till mig själv så kan jag med handen på hjärtat verkligen säga att jag har en bättre mental hälsa och att jag mår bättre inifrån än vad jag gjorde för 6 månader sen, och jämför jag med hur jag mådde för 3 år sedan, ja OMG det vill jag helst inte ens tänka på.......

Det fina i det hela är också, vet jag av egen erfarenhet, det tar aldrig slut. Om du inte väljer eller stöter på något i ditt liv som gör att du tillfällig halkar åt sidan. Den mentala hälsoresan tar inte slut. Med det menar jag att det finns liksom inte en maxgräns i hur bra du kan må. Det är inte så att du en dag kommer till en gräns där du får ett brev på posten där det står att "du har uppfyllt din kvot av mental hälsa och välbefinnande i ditt liv, gå tillbaka tre steg om du vill fortsätta...."

Jag tror att vi nästan är skyldiga oss själva att faktiskt må så bra som vi någonsin kan, vad finns det för syfte med att må dåligt? Mår någon annan bättre för att du tar på dig en offerkofta, eller väljer att se allt i grått? Hälsa inifrån finns i överflöd, det är bara att välja att ge det själv till sig själv. Provocerande? Ja, kanske. Men jag vill tro att man har ett val. (Jag vill vara noga med att skriva att jag är väl medveten om alla diagnoser det finns inom mental ohälsa, och jag vill på inget sätt förringa dessa, det är inte de personer som är diagnostiserade med dessa diagnoser jag skriver om).

Jag vet att alla är olika, och det är helt ok i min värld, vi behövs allihop. Men tänk om vi kan få må bra och vara de personerna vi vill och kan vara utifrån de vi är? Ha en mental hälsa och uppleva ett psykiskt välbefinnande, vad det nu är just för dig, utan att omgivningen tittar konstigt på dig eller att du själv begränsar dig på grund av vad omgivningen ska tycka. Bara tänk. Är inte det en kittlande tanke? Lite grann i alla fall kanske?

Jag vet att alla är olika och att det inte är alla som letar efter något mer, söker efter något annat, eller vill välja mer, större. Det är också helt ok, vi behövs allihop. Det är ok att vara i det livet man är i också.

Men om du inte är nöjd med där du är, varför vara där?

Om det inte funkar för dig med det du gör, varför gör du det?

Webkursen Boosta dig själv

Tycker du att det där låter väl helt ok och att du vill börja välja mer för dig, något annat.....? Men kanske inte riktigt vet hur, vad?

Den 2 oktober kör jag igång min kurs Boosta dig själv 2.0 i vilken jag hjälper dig med just den biten. Du gör jobbet - dvs du får utmaningar och uppgifter, tankar att reflektera över och andra perspektiv att fundera på. Jag ger dig verktyg till att hitta vad som är viktigt för dig, hur du kan börja välja mer för dig och hur du kan vara i obehaget när du gör det. Jo, för det kan skapa ett obehag. Men jag lovar att vara med dig.

Kursen är lättillgänglig, du kan göra den oavsett var du bor eller när du vill, allt material och hela kursen sker via live-sändningar i en Facebookgrupp du blir inbjuden. Kursen är på totalt 5 veckor men du väljer att göra övningarna och ta del av all information när du vill, du har tillgång till allt i två månader. Hur blir det bättre än så?

Vill du läsa mer så har du all information här: www.halsainuet.se/boostadigsjalv

Kanske är det just det du har längtat efter? Vad vet jag?

Tack för att du läser och att du delar med dig det du tycker kan vara värdefullt även för andra. Tillsammans kanske vi kan få oss själva och de runtomkring oss att oftare och oftare få uppleva psykiskt välbefinnande, och det börjar med oss själva. Med medkänslan och kärleken till oss själva.

kram

Rebecca