Return to site

När tankarna spinner loss

· Personlig utveckling,Högkänslighet

Livet går upp och ner och ibland kommer det och övermannar dig bakifrån hur förberedd du än anser dig vara. Livet är där och det är ok. Det är hur du hanterar dessa oväntade händelser och hur du låter dem påverka dig som i sin tur påverkar hur du mår och upplever livet. Det är av dem som du har möjlighet att lära dig mer om dig själv, om du väljer att vilja lära dig mer.

Ibland kommer det krypande, den upplevda stressen som för mig oftast handlar om att jag upplever att det är mycket just nu. Tankarna spinner iväg. Mycket göranden, mycket jag upplever att jag inte själv kan påverka eller styra, saker som man bör. Mycket planer, saker som behöver bestämmas, bokas, logistiken i ett hem med två barn och två vuxna med egna liv.

Mina tankar målar upp något för min tankevärld, för mig, som verkar skrämmande, mycket och jobbigt. Stressande. Där och då är jag inte medveten om att tankarna ens gör det och att jag återigen går på samma sak. Det kommer liksom smygande, obemärkt till en början........

Min kropp reagerar med spänningar. Pulsen går upp. Jag blir lättirriterad på man och barn i och med att det är de som tyvärr får stå ut med dessa svängningar – utomstående kan jag möta utan problem. Det är i hemmet man släpper alla de där ”sociala skillsen” och verkligen visar alla sina sidor.

Vad händer mer?

Mitt huvud och i hela mitt medvetande får jag en upplevd känsla av att ”det är mycket nu”, tankar på min kalender och saker jag inte har koll på blir en upplevd mörk massa till höger av mitt synfält. Något jag inte har koll på men är medveten om, som hotar. Ivrigt påhejat av tankar som triggar igång ytterligare.

Jag känner mig stressad nu. Den upplevda stressen är hög och allt i kroppen hänger med på samma spår. Den vet precis vart den ska, den har varit här förut.

Detta kan pågå olika länge. Någon timme, några timmar, en dag, några dagar, en vecka, en månad, flera år…….

Förr kan jag nog med handen på hjärtat säga att det pågick under år, jag var inte ens medveten om att jag upplevde det på detta sättet. Det var ju bara ”så som det är”. Var inte ens medveten om att jag skulle kunna påverka eller förändra något. Allt var bara pga yttre omständigheter, saker jag kunde skylla på.

Numera är jag väldigt stolt över mig själv att jag kan fånga upp mig själv bara efter en stund, ibland tar det några dagar men ibland kan jag bli medveten om mitt beteende och fånga upp mig själv bara efter ett par timmar. En timma ibland. En kortare stund ibland.

Det har dock krävt en hel del arbete bakom den biten, men jag skriver det för att berätta att det är möjligt att påverka dessa stunder, bara man är villig att göra jobbet.

Så vad gör jag? Tja, det är kanske inte alltid samma saker som funkar exakt på samma sätt varje gång, men i stor sett så är det ändå detsamma.

 • Jag stannar upp och blir medveten om vad det är som händer. Jag har mina triggers som berättar för mig att nu är det nåt som inte är som det ska. Jag har lärt mig och lär mig hur jag och min kropp fungerar och reagerar.
 • Jag är snäll mot mig själv när jag väl upptäckt vart jag är på väg. Det är ok. Jag blir glad för att jag tillåtit mig själv att bli medveten om vart jag var på väg. För med medvetenheten kan förändringar ske.
 • Sist när detta hände så uttryckte jag för min man hur jag upplevde situationen, utan att värdera den. Det blev då ännu tydligare för mig vad det vad som var just då.
 • Sen valde jag att titta på situationen som helhet
  • Ifrågasätta mina tankar om att det var så mycket just nu, stämde det verkligen, är det sant?
  • Jag satte mig ner rent fysiskt och skapade lite koll på det där svarta molnet till höger i min medvetenhet. Så jag kände att jag hade koll.
  • Då visade det sig att min upplevelse inte stämde med verkligheten. Det var inte direkt massor att göra, inte längre när jag kände att jag hade koll på läget.
 • Jag ifrågasatte också varifrån känslan kom (som högkänslig har vi en tendens att ta över och lägga på oss andras känslor och även sinnesstämningar och tankar) Jag ställde mig själv frågan ”är den här upplevda stressen ens min” och kände i min kropp att nej, det är det ju inte. Ok, alltså behöver jag inte göra den till min. (Detta sista stycke kan tyckas flummigt om du inte vet vad jag menar, om du inte är högkänslig. Men är du det och vill veta mer, hör av dig, för det är mycket detta vi arbetar med i vår terapi för högkänsliga och för att kunna leva ett bättre liv även som högkänslig.)
 • När tankarna hade stillat sig, när jag upptäckt att min upplevelse av situationen inte var sann. Ställde jag nästa fråga ”vad behöver jag just nu?” och ”hur skulle jag vilja känna?”. När jag fick svar på de frågorna, återigen genom att lyssna till min kropp, så kändes hela situationen som bortblåst och allt kändes mycket bättre.

För några år sen hade jag gjort mig till ett offer av situationen, jag hade grottat ner mig och till 100% trott på det jag upplevde och hade gjort det till sant. Jag hade mått dåligt och känt mig än mer stressad av situationen och mina tankar hade troligtvis fortsätt att spinna iväg. Jag hade mentalt slagit på mig själv än mer, klankat ner på mig själv.

Det går att skapa förändringar. Det går att påverka.

Mindfulnesskurser i Kungälv nära Göteborg

Jag har lärt mig genom att plocka mina guldfrön från olika områden, odlat och anpassat dem för att funka för mig. Är du redo att plocka dina?

För mig har mindfulnessträning hjälp mig mycket, framför allt när det kommer till hanterandet och medvetenheten kring mina tankar och hur de påverkar mig. Kanske kan det även hjälpa dig?

Vill du, så har jag två kurser under våren och en kommande online för dig som inte kan ta dig till Kungälv rent fysiskt. Gå gärna in och läs mer på min hemsida.

Nytt för nu är även att jag tar emot betalning via Actiway, så har du friskvårdspengar kvar för 2018 du inte har använt så skynda dig att boka in dig och utnyttja det early bird-pris jag har på kurserna. Alternativ om du får nya pengar inför 2019 och vill investera i dig själv.

Det går att göra en förändring bara du är villig att göra jobbet. Jag är där och stöttar, guidar och vägleder dig längs med vägen. Varmt välkommen att höra av dig.

Med värme

Rebecca

 

Pssst. Vill du veta mer om mindfulness och vad det innebär och kan göra för dig? Klicka på länken till filmen nedan. Där berättar jag kort om mindfulness. Enjoy!

För dig som vill arbeta mer med dig själv i december för att finna en lugn, närvarande och medveten jul. Kom och var med mig i min julkalender "Pausa inför julen" Du finner den här: Eller genom att klicka på bilden nedan. Det kostar ingenting att vara med mer än din egna medvetenhet och ditt engagemang att göra något snällt mot dig själv. Hoppas du vill vara med och dela den vidare till alla du känner. Kalendern sker i ett evenemang på Facebook, all info du behöver finns där.

Julkalender för lugn inför jul och december