Return to site

Höst betyder återhämtning, eller?

· Utbrändhet,Insikter,Återhämtning

Höst betyder återhämtning, eller?

Scrollar igenom några flöden på Instagram och läser;

”Ibland måste man pausa och känna efter….”

”Återhämtning kan kännas som ett nederlag….”

”Jag tillåter mig att återhämta mig”

Tänk om återhämtning är något vi behöver varje dag? Det är inget vi ska ursäkta oss för, förtjäna eller låta bli att prata om.

Tänk om det är helt ok att lyssna på vad du behöver oavsett vad det är om det är rörelse, aktivitet eller vila? Tänk om det är ok att vila och återhämta dig hur mycket eller hur ofta du känner att du vill och behöver? Tänk om återhämtning är ok att ta sig, för ofta är det inget vi får utan behöver ta oss, utan att du behöver förklara dig?

 

Tänk om det dags att lita mer till naturens gång, att lyssna på kroppen nu när det blir mörkare och kallare ute? Lita till det som är naturligt för oss. Vad skulle det betyda för dig?

Sänka kraven?

Mysa mer?

Vara ok att gå ner i varv och inte ha lika mycket inbokat?

Vara ok med att sänka prestationskraven på jobbet?

Kanske är det nu du ska fokusera mer på dig själv?

Tänk om återhämtning är något som egentligen är helt naturligt för oss? Vi har bara glömt bort det lite i vårt samhälle idag. Men vetskapen finns där, vill jag tro, vi känner det i våra kroppar, våra sinnen. Om du hade varit helt ärlig med dig själv, vad hade känt skönast för dig då?

Vi har gått emot vår naturliga cykel i kroppen länge nog nu, kanske är det dags att låta den få ta plats igen? Gå back to basic? Där vi lyssnade på kroppen och följde årstiderna på ett mer naturligt sätt.

Tänker du nu att "jag hinner ju inte, mitt jobb tillåter inte att jag tar pauser, det är fullt ös hela tiden, jag har ingen tid att gå undan." Till dig har jag ett tips, läs längre ner på sidan och testa, lova mig att testa.

Tydligen tecken på att du behöver återhämta dig en kortare eller längre stund, och förmodligen även mer regelbundet varje dag är:

 • Huvudvärk, värk i kroppen
 • Svårt att sova
 • Nedstämdhet
 • Ont i magen, ångest
 • Spänningar
 • Känslor av otålighet, irritation
 • Dåligt humör
 • Försämrat immunförsvar
 • Svårt att koncentrera sig
 • Yrsel
 • Dåligt korttidsminne
 • Problem med matsmältning

(alla dessa symptom är symptom på stress och en väckarklocka till att du behöver återhämta dig mer och oftare än du förmodligen gör, källa stress.se)

När du känner att du behöver chokladbiten på eftermiddagen eller den där extra koppen kaffe, kanske är det där du kan fråga dig; hur skulle jag kunna göra något annorlunda här? Vad behöver jag egentligen?

Ser vi återhämtning som ett nederlag? Att vi inte kan eller orkar köra på som vi är vana vid?

Hur ser du på saken? Vad tar du med dig för värderingar inom ämnet från din familj, din arbetsplats, dina vänner?

Kan du sen utifrån det välja mer medvetet utifrån vad du behöver?

 

Det är ok. Det är inget nederlag att känna sig tröttare och i större behov av återhämtning och vila när hösten kommer, kroppen går då automatiskt ner i ett lugnare tempo – det är mörkare och tid för kroppen rent naturligt att få vila.

Likadant när våren kommer, har du haft samma tempo under hösten och vintern som under ljusare period av året är det inte konstigt att du känner av en trötthet när våren kommer. Du har inte laddat dina batterier. Det är svårt att kräma ur mer energi ur redan slutkörda batterier som inte fått ladda sig, inte fått återhämta sig.

Vi gör som alla andra gör för vi vill vara en del av gruppen

Om det är ovanligt att prata om återhämtning i din omgivning och i din familj utan istället visa på allt man gör är det inte konstigt att förstå vad det är som premieras. VI blir även matade med bilder och inlägg på sociala medier om vad det verkar innebära att vara "lycklig" och "lyckad" och det vill vi ju givetvis åt. Lägg till det att vår hjärna tror att vi bör göra som alla andra för annars kommer vi i värsta fall komma utanför gruppen. Det är ok. Men nu när du är medveten om att det förmodligen inte är så som hjärnan vill måla upp det för dig, tänk om du då kan välja det som faktiskt skulle funka bättre för dig? Hur hade det varit för dig?

Det behövs mer, annat – statistiken av stressrelaterade sjukskrivningar berättar det för oss oerhört tydligt.

Vad är återhämtning för dig? Hur gör du? Vad gör du? Vad ger du dig själv då?

Är du en av dem som inte vet vad återhämtning är? Det är ok, jag hade heller ingen aning i väldigt många år...... Om det är du och du hittat hit, så är jag oerhört glad och stolt för din skull för det betyder att du ändå är medveten om något du förmodligen längtar efter. Välkommen till dig.

Men tillbaka till frågan. Hur återhämtar du dig? Vet du vad du behöver, egentligen? Alla är olika och behöver olika mycket, och olika saker, men vi behöver alla återhämta oss. Du kan och bör inte jämföra dig med andra. Men man kan inspireras av varandra. Du behöver även olika mycket återhämtning olika perioder i livet och i olika delar under året. Om du inte vet så kanske det är dags att ta reda på hur just din återhämtning skulle kunna se ut, utifrån vad du tycker känns skönt, roligt, välbehövligt. (längst ner har du länkar till andra inlägg inom samma område, kanske kan du få tips och idéer där)

broken image

Det är givetvis inte bara sådana inlägg som meningarna högst upp i inlägget jag läser, utan det finns även en hel del annan medvetenhet också. Det känns som att det är en förändring på väg. Att vi vill vara snällare mot oss själva. Tillmötesgå våra behov, vara nyfikna på just vad vi behöver och hur vi kan möta oss i det. Vi ser det i yogans popularitet. Fler och fler finner meditation. Större företag implementerar mindfulness som en del av verksamheten.

Kanske är det så att vi börjar förstå att vi inte riktigt fungerar med att bara köra på?

Min förhoppning är att vi även börjar agera mer utifrån den förståelsen.

Hur skulle du kunna få in lite återhämtning regelbundet varje dag?

För mer läsning och kanske tips och idéer om hur du kan göra har du lite andra inlägg här:

För dig som vill ge din hjärna lite återhämtning och vila då och då, varmt välkommen att investera i mina meditationer som du hittar här, alla samlade bekvämt och praktiskt i en medlemsportal du får tillgång till så snart du registrerat dig och genomfört ditt köp. Det kan vara ett sätt att återhämta sig på.

Meditationer på svenska, mindfulnessmeditationer, stressa ner, varva ner, hjärnvila, hjärnapaus

Här kommer mitt lilla, väldigt praktiska, tips till dig som har svårt att få till regelbundna pauser men som känner att du vill och behöver det.

Låt mig få kontra med; går du på toaletten någon gång under dagen?

Där har du ditt fri-kort. Ingen ifrågasätter om du är på toaletten några minuter längre än du brukar. Jag vågar säga; ingen!

Sätt dig ner och blunda några minuter VARJE gång du går på toaletten och bara andas. Ibland är det de små återhämtningsstunderna du tar regelbundet under dagen som gör den absolut största skillnaden.

Prova och se själv.

Varmt välkommen att höra av dig om du vill ha mer stöttning eller vägledning i hur du kan vara snällare mot dig själv, ge dig själv det du behöver eller få hjälp med att finna det du faktiskt behöver. Jag är bara ett mail bort och erbjuder kurser och individuella samtal löpande. Du når mig på kontakt@halsainuet.se

kram

Rebecca

psst lyssna även på podden, nu även på iTunes.