Return to site

Tankar inför höst

· Insikter

Nu har många redan jobbat ett tag. Kanske har du till och med redan glömt att du har haft semester?

Hur behåller man sommaren i sitt hjärta även under hösten? Bestämde mig för att se vad alla visa personer på Google tyckte om den saken. Googlade på "hur må bra under hösten" och här är en sammanställning över delar av det jag hittade. Jag har valt att omformulera varje punkt utifrån min egna tolkning, för att lättare kunna applicera det jag läste på mig själv;

 

> Var medveten om dina tankar och hur de spinner igång med allt som "måste" göras. Tänk om man faktiskt inte måste göra det just nu, tänk om alla tankar som stressar dig faktiskt inte behöver stressa dig? Vilken förlösande tanke i sig.

 

> Ta en stund för reflektion då och då. En stund med dig själv så du känner att du är på banan. Arbetar du, eller rör du dig åt det hållet du har tänkt dig? Du kanske har en tanke med några projekt inför hösten, eller hur du ska förhålla dig mentalt inför vissa saker. Det behövs tid för reflektion för att känna att man har koll på läget, att det du tänkte i början av hösten faktiskt fortfarande är aktuellt. Att du är på väg åt rätt håll.

 

> Stanna upp och tillåt dig själv att känna efter vilket som är det bästa att göra just nu. Rusa inte runt på autopilot utan låt dig verkligen känna efter.

 

> Skriv ner inspirationstankar och idéer i en fin liten bok för att kunna plocka fram senare när det blir aktuellt. Detta kan hjälpa hjärnan att få släppa taget om dessa tankar för ett tag. Du glömmer inte dina idéer då du har skrivit ner dem men du behöver inte heller ha dem skvalpande omkring i din hjärna och öka på din stress.

 

> Finn de saker som lugnar dig, ger dig energi åter, lagar dig, och tillåt dig att göra dessa saker regelbundet - även när det känns som om du inte har tiden. Då om något är det ännu viktigare att hålla på dessa rutiner.

 

> Var realistisk med dina mål inför hösten! Vad vill du göra? Vad känns rimligt att du har möjlighet att göra? Vad måste du göra? Sätt dig ner och strukturera upp dessa områden. Kanske är det inte rimligt att du kan hinna med allt? Då måste du prioritera. Och här är det viktigt att verkligen vara snäll mot sig själv. Planera hellre in färre projekt så du kan få känna att du faktiskt har hunnit med det du tänkt och kanske till och med har tid över än att planera in för många som du inte hinner med och bara känner dig stressad över. Om du har tid över och känner för det kan du ju påbörja något nytt då.

 

> Fira och finn glädje i små saker. Om du har slutfört ett projekt – fira det, INNAN du redan börjar planera nästa. Pausa för att se de små sakerna omkring dig, känn tacksamhet för det du har. Prioritera att göra saker som gör dig glad – fyll på med glädje och kärlek så har du lättare för att sprida detta vidare till din omgivning sen.

 

> Sätt gränser. Hjärnan och du behöver återhämtning. Hur återhämtar du dig? På riktigt? Vi behöver återhämtning varje dag och om vi rusar fram i vår vardag är detta ännu viktigare. Kanske du behöver säga nej till något åtagande för att kunna få till din återhämtning. Det är ok att göra så ibland.

 

> Ta hjälp av varandra. Kanske måste man inte köra sitt barn till aktiviteter varje gång om det är flera kompisar som ska åka, kanske man kan hjälpas åt. Kanske du har föräldrar i närheten som kan ställa upp med hjälp då och då, eller fina vänner? Man måste inte göra allt själv.

 

Det blev många punkter insåg jag. Märker även att samtliga egentligen är en sammanställning inlägg jag gjort tidigare på Facebook. Inga nyheter i sig och inga rättelsesnören, bara idéer, insikter om hur man kan ha en harmoniskare höst.

 

Det handlar om att må bra – hela tiden.

 

Varma kramar

 

(för mer inspiration läs gärna mer här på min hemsida www.halsainuet.se)