Return to site

Varför kör vi över oss själva?

· Insikter,Utbrändhet,Personlig utveckling,Återhämtning

Varför kör vi över oss själva?

Jag upplever att det är det vi gör när vi inte känner oss riktigt bra, för stressade, har ont någonstans, känner ångest, yrsel, sover dåligt men fortsätter att arbeta som vanligt, köra vidare som vanligt, köra på. Kämpa på. Vilka ord slänger du dig med? Du har säkert ett uttryck du säger till andra om någon kommenterar, eller kanske till och med i ett vardagligt samtal? De där uttrycken vi kör med;

 

”det är bara att kämpa på”

”sova får man göra när man är död”

”fullt ös medvetslös”

”snart är det helg/semester/julledighet”

 

Vad har du för uttryck du använder? Har du funderat på det, har du funderat på varför du säger som du gör? Var kommer det ifrån, de där värderingarna eller föreställningarna om att man måste bita ihop och kämpa? Köra över oss själva?

Orsaken till varför du uttrycker dig som du gör kommer säkerligen från samma källa till anledningen till varför du agerar som du gör. Familjen, mamma, pappa, kollegorna, normen, vad ska andra tycka, jantelagen, partnern…….

 

Det har fått mig att fundera en hel del när jag själv upptäcker att jag kör över mig själv, för ja, det händer. Jag har lättare för att fånga upp mig själv och kalibrerar hela tiden den där egenskapen, men som någon klok människa någon gång har sagt – man lär sig hela tiden.

 

För mig handlar att köra över oss själva om att vi kommer ifrån oss själva, vi tappar för en kort stund bort oss själva. Det verkar vara så att vi tror inte längre att vi behöver det vi vet vi behöver, andras behov blir viktigare. Helt plötsligt är vi odödliga, oslagbara och behöver inte sova, vila, leka, andas, glädjas…..

 

Kanske är det som i mitt fall ibland att det andra vi väljer att göra istället känns så mycket roligare? Att backa hem i det läget, återhämta sig, kanske säga nej till vissa saker för att välja mig själv, känns inte lika kul.

 

Där och då är det inte lika kul att ta sig den där stunden för att landa, hämta hem och känna efter och det kan då leda till att man behöver den ännu mer efter ett tag.

 

Och det går ju så länge det gå, eller hur? Tills det inte går längre….

 

Kanske är det så att man inte känner sina signaler eller ens förstår att de är signaler, kanske känner man signalerna och lyssnar men agerar inte. Vet inte hur man ska göra. Kanske vågar man inte agera på det man vet, för vad ska andra tycka. Kanske tycker man inte att man behöver, vaddå då, alla har väl värk nånstans, sover dåligt, mår dåligt.

 

Fina du, är du spänd, stel, har värk, sover dåligt, känner ångest eller upplever andra signaler från kroppen så betyder det att den vill berätta något för dig. Allt det där handlar om att du kör över dig själv. Varför? Till vilken nytta?

 

När bestämde vi oss för att det var rätt att köra över oss själva?

När bestämde vi oss för att vi behövde ”förtjäna” att ta hand om oss själva?

När bestämde vi oss för att kämpa på var det enda sättet att leva?

 

Kanske fanns det ett syfte med det när det var dåligt med mat, människor svälte, det var krig osv. Kampen då var en drift som ledde oss vidare, till överlevnad vilket behövdes. Då.

 

Tänk om det syftet inte behövs längre, i alla fall inte i vårt samhälle i dag?

 

Tänk om det finns fler sätt att vara, leva i samhället idag? Även om vissa områden och delar inte riktigt är med på det spåret. Än…..

 

Tänk om det är så att återhämtning blir det nya ”svarta”. Att återhämtning, ta en dags vila från jobbet för att sen vara i form nästa dag, bemöta varandra och prata om hur härligt det känns, hur glada vi är och allt det fina vi har i våra liv blir normen istället. Tänk…..

 

Vad handlar det om att du kör över dig själv? Vilka värderingar, föreställningar och normer ligger det bakom där? Ta dig en funderar över det? Ta till dig det? Tänk om du sen kan välja att agera annorlunda utifrån vad du kommer fram till?

Hur häftigt hade inte det varit? Och vilken inspiration det hade varit för andra i din omgivning?

 

Stresshanteringskurs i Kungälv utanför Göteborg

För dig som

vill fånga upp dig själv

ta hand om dig själv

lära dig att lyssna till vad du behöver

lära dig att agera annorlunda utifrån det

Är du en av de personer som faktiskt vill påverka det du själv kan påverka? Då är kursen STRESSA NER & SKAPA BALANS I LIVET för dig. Nästa kursstart är onsdagen den 9 oktober och vi håller till i Kungälv.

Kursstart: 9 oktober

Tid: onsdagar 18-20

6 tillfällen

Investering i dig: 3 295 kr

Mer info har du här. Jag tar emot 8 deltagare till den här gruppen så boka din plats här och nu.

Hälsa i Nuet podden

Vill du hellre lyssna än läsa? Eller kanske båda?

Visste du att jag även har startat en podd som kopplas ihop med varje blogginlägg?

Varsågod!

med värme

Rebecca